On knowledge sharing and dissemination

... when circulating a working paper for comments, never put on "citations only permitted with the permission of author"

or "no parts of this paper can be used without permission of author". Rather, say "when using parts of this paper please give proper citation and help yourself". Be delighted if someone wants to quote you ... (p.7)

Source: Glaser, B. G. (2006) The roots of grounded theory. The Grounded Theory Review, 5(2/3), 1-10.

Monday, 5 August 2013

Padi, beras dan nasi ...


Assalamulaikum wbt ...

masa berlalu pantas ye ... sabtu malam dah ikat janji dengan suami ... esok balik kampong kejap ye hantar belanja raya mak dan abah ... this is our monthly routine sebenarnya ...

~
so sunday morning kami pun bertolaklah ... jalan seremban kuala pilah ni sudah semakin baik ... maka perjalanan pada hari yang tak sibuk lancar je ...

senawang-kuala pilah -LEKAS junction masih rancak pembinaan nya ... 
berliku-liku overhead pass nya ... last pic i took Here ... nanti lah update gambar ni bila dah siap junction hehe ...

jalan bukit putus pun laju je ... 
sekaranglah ... malam raya nanti jangan ceritalah ... that's the reason kami selalu cari odd hours untuk balik ziarah emak dan abah ... to avoid bad traffics ...

terachi ...
ahhh sedapnya mata memandang ... sawah padi luas baru nak menghijau ...
serupa lah macam dalam gambar saya pinjam dari google ni ...
kalau nak ambil gambar sendiri kena berhenti pula tepi jalan kan ... but we didn't have much time ... so all illustrations are googled je ...
 

all the way to tanjong ipoh ... 
intai-intai juga kok lah nampak pondok rehat Sham hehehe ... saje je ... berangan-angan kok nampak kelibat Sham kat mana-mana rumah sepanjang jalan tu ... 
sorry ye Sham tak aci betul lah saya ni ... love you :)

singgah Giant Pilah yang baru ... also routine kami lah ni sejak giant pilah ni buka ...
ambil beras sekampit ... ni beras kasih sayang anak je ... beras emak ada :)
susu manis cap teko ...saya ambil 6 tin besar ... suami kata ambil odd no ... sunnah katanya ... so tambah satu lagi ... emak selalu cakap rumah ni macam kedai teh ... kawan kawan abah rajin ziarah abah and teh susu is a must ... and emak punya teh is the best ... bila saya kadang-kadang tolong buat untuk abah saya kena minta maaf dulu sebelum abah minum ... sure tak sedap macam emak buat ...
tambah ayam ikan udang, bawang, cili kering, minyak makan ... cukup ... 
dulu selalu belikan minyak makan 5 liter sebab emak rajin tolong buat kuih bila orang tempah ... lately kami kata emak tak payahlah lagi ... biarlah mereka buat sendiri ... so she has stopped ... now 2 litre pun sebulan tak habis ...

sampai rumah tengok kereta adik perempuan dari hulu langat ... kat laman ... pun baru sampai rupanya dengan anak perempuannya ... day trip also ...
bagi salam emak abah ... abah bukan main sukanya ...
adik beradik bertunda tunda je sampai ye ... katanya ...
adik ipar dan anaknya sudah pun sampai sejak semalam ... Alhamdulillah anak anak emak dan abah ni bergilir gilir minggu ziarah ... 

sambil peluk cium abah who is on wheelchair ... seperti biasa saya melawak ... hantar beras abah ha ...
tengoklah kak'mbong ko ni ... ni lah anak abah sorang yang kalau balik bawa beras hahaha ... abah gelak besar ... takut sangatlah kak'mbong ko kalau abah tak ada beras nak makan ... abah sambung lawaknya ...

tak perlu pun ... saja suka tengok abah gelak bila bawa beras tu ... so very traditional hehe ...


~

 kalau kita tak ada masalah lah ye ... 
beza padi, beras dan nasi ... tetapi bagi suami yang "sangat" fasih bahasa melayu satu ceritalah pula ...

kat kampung tu ada kedai runcit ... satu hari emak minta suami tolong beli sekampit beras kat situ ... pergilah suami yang taat ni ... sampai kedai dengan confident nya dia minta kat kakak kedai ... 
nak beli NASI satu bag ...

ha ... kakak tercengang ... nasi tak ado jual do ... bogheh ado lah ... hahaha ...

ayo lah ...

nasi cam nia ha ...


bogheh cam nia ... 


oh alahai buah hati kito ni ... sampai sekarang kalau jumpa kakak kedai tu mestilah kena gelak ...

hai tak pe lah ... tu lah kata pepatah ...

semakin berisi semakin tunduk ... elok kan rasmi padi ni ...


... good day all :)

 rice pilaf for iftar? ... recepi here ...




4 comments:

  1. hahahahhaa..rasa nak gelak guling-guling..camno tu beras bley jadi nasi.. hahahha.. minta satu bag pulak tu.. nasib baik akak tu tak gi masak nasi..hahahhaa...

    anyway nak salam..nak salam :)
    Selamat Hari Raya sis real.. Maaf Zahir dan Batin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu ... kesian kan hahaha ... tak pe sampai forever insyaAllah tak lupa beza tu ...

      salam ... salam and biggg hug for you dear sister ... Selamat Hari Raya Aidil Fitri Mulia ... Maaf dipinta jika terlanjur bahasa ... Selamat Balik Kampung ... dan Selamat Pulang Semula ... Wassalamualaikum wbt ...

      Delete
  2. Assalamualaikum REAL,

    Alahai.. tersentuh hati..
    Very thoughtful of you.. Sham & Omak sey pun mmg muka regular kek Giant Kopilah. Reason : nak boli ikan siakap tuk si Haazem for iftar.

    P/s;
    Wakaf/pondok rehat tu insya'Allah projek next year.
    Yg berkenan di hati dah out of stock la pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Wa'alaikumussalam wbt Sham ...

      Sham memang selalu di ingatan ... cuma detik belum mengizinkan ... insyaAllah insyaAllah ...

      ye lah pondok rehat tu eloklah biar sampai puas hati kan ... insyaAllah yang terbaik buat Ayahanda dan Bonda Sham tu :)



      Delete

Thank you for sharing your thoughts ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...