On knowledge sharing and dissemination

... when circulating a working paper for comments, never put on "citations only permitted with the permission of author"

or "no parts of this paper can be used without permission of author". Rather, say "when using parts of this paper please give proper citation and help yourself". Be delighted if someone wants to quote you ... (p.7)

Source: Glaser, B. G. (2006) The roots of grounded theory. The Grounded Theory Review, 5(2/3), 1-10.

Friday 16 August 2013

Parang tumpul ...


Assalamualaikum wbt ...


melihat ibu tua dengan kayu semalam ... teringat saya arwah jiran (semoga Allah SWT ampunkan dan tempatkan arwah dalam kalangan hambaNya yang diredhai) ...

arwah nenek tu saya panggil uwan ... panggilan cara orang negeri sembilan ye ... zaman kanak kanak saya sentiasa lah dengan uwan jiran ni ... uwan pinjam macam tu sebab saya tak ada uwan ... emak piatu umur 4 tahun sementara abah pula piatunya dalam umur 10 tahun macam tu ...

satu hari uwan datang ke rumah kami yang memang banyak pokok kelapa ...
kelapa tu emak tak payah beli kekdahnya ...
uwan ambil sebiji kelapa nak kupas nak menggulai tengahari ...

saya pun menyangkunglah tepinya menelek ...
uwan pauk (faham tak apa pauk ni ... hit with parang) ... tak tembus ke kulit kelapa tu ... masa tu kami panggil nyior je ... kelapa ni kosa kata orang negeri sembilan yang dah pergi sekolah hehehe ...

so pauk sekali tak tembus ... dua kali ... tiga kali ...
uwan pun cakap ...
ni memauk laki sayang ni ...
haa ... apa makna tu wan ... saya yang banyak mulut bertanya ...
ni lah ha ... parang tumpul ... macam nak pauk laki sayang lah ni ...

... hahaha tak ada dalam senarai simpulan bahasa DBP ...

terima kasih uwan ...
banyak betul saya belajar dari uwan ... and nombor satu adab ... uwan berdua dengan atuk je ... tak ada teman lain ... so kesana kemari suka sangat dia mengajak saya temankan nya ... dari hujung kampung ke hujung kampung melawat teman teman sebayanya atau yang lebih berusia ... lebih lebih lagi musim hari raya ... jalan kaki je ... dan bila sentiasa bergaul dengan uwan uwan kita pun terikut cara dan adab uwan uwan tu ... begitulah ...

image source ... here
ni parang tumpul ... tetapi parang uwan lagi tumpul hujung parangnya tak tajam macam ni ... bulat sikit ...
tak hal pun parang tumpul ni ... belakang parang kalau diasah pun tajam ... kata orang tua ... belum lah pula cuba hehe ...


image source ... here
selain parang boleh juga kupas kelapa dengan benda atas tu ... invention siapalah agaknya ni ... inventor dulu dulu tak  pandai hal hal trade mark dan branding masa tu kan ... anyhow a simple understanding of lever bagi mudahhhh sangat kerja kan ... give me a lever long enough and i will move the world ... someone said ...


image source ... here
bila dah kupas kita kena belah pula kelapa ... sama seperti mengupas kelapa dengan parang, membelah kelapa ni is also a skill ... ada caranya supaya bila belah you should get a smooth cut ...

image source ... here
ni orang pandai belah kelapa ... cantik tepinya kan ... senang nak buat proses seterusnya


image source ... here
ni orang tak berapa pandai belah kelapa ... suruh dia sendiri kukur haha ...

image source ... here
dah belah kita kukur ... ni kukur zaman dulu ye ... sure ada lagi ni tetapi kat rumah emak tak ada dah ...

image source ... here
ni rupa mata kukur ...tajam mata tu ... kalau tersilap action masa mengukur mahu juga berdarah tangan ... silap silap ada yang jadi raja bersiong hehe ...
sekali sekala ambil besi kikir bagi tajam semula mata kukur tu ... besi kikir tu apa ...
cuba google ye ...

image source ... kore here
ni rupa kukur tu full length ... kita duduk bertimpuh atas kukur tu ... reti tak bertimpuh ni ... bukan bersila ye ... masa kecik duduk atas kukur ni tak berapa nak balance ... kalau duduk dekat centre of gravity nya tangan tak sampai ke mata kukur tu ... so kita ke depan sikit ... apa lagi terjongket jongketlah kukur tu ... apa nak buat ... panggil adik tolong duduk kat belakang bagi balance ... boleh bayangkan tak ni hehe ... macam naik kuda lah



image source ... here
sekarang boleh je beli kelapa yang sudah siap parut di kedai ... kat rumah emak pun pakai mesen ni je ... dah lama dah ... more or less semua kami pun dah mahir guna mesen tu ... walau pun ada juga kes kelapa terbang hehe ... punca emak beli nak kenduri kendara ... senang alhamduLillah


image source ... here
ni rupa kelapa siap dikukur atau diparut ... mmm sedapnya ... kalau dulu sambil mengukur ... sambil masuk mulut sikit ... kelapa parut sikit pun tak rasa nak masuk mulut ... kelapa kukur crunchy ... kelapa parut mushy ...


image source ... here
dah parut kita perah santan nya ... macam ni ... kuat kuat perah tau ... kalau tidak tak keluar lemaknya kata emak ... tengok tu urat kuat perah santan :)


image source ... maaf tercicir :)

ni rupa santan asal kat dapur ... dalam periuk real original ...


image source ... here

ni santan yang siap untuk dipinang ... siap pengiring :)

lemak manis putih melepak
adik menangis abang tak nampak
yeay :)


~

beyond that hard shell ...
three steps forward and no more ...
 white milk and all ...

~

... good day all :)


No comments:

Post a Comment

Thank you for sharing your thoughts ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...