Assalamualaikum wbt ...
entah di mana saya mula jumpa perkataan ni pun dah lupa ... tomat ... which led me to sambal tomato dari jawa ...
sebelum cerita tentang sambal tomat saya cerita ni sikit ye ...
~
first time ke Jakarta ... dari brunei nak balik kampung ... detour ke jakarta ... sebabnya ... rakan seperantauan di brunei telah berhijrah ke sana ... so saja nak ambil angin and also to visit her and family ... a surprise of course ...
zaman bujang AlhamduliLLah ... ada pasport, ada credit card will travel ... lenggang lenggang kangkung ... no hotel booking, no visa requirement - indonesia kan saudara kita :) so easy kan jalan (eh terbang) je lah ...
~
dalam kapalterbang tu night flight ... dah merancang rancang dah nak tidur kat airport hotel je that night then baru contact sahabat tu ... takndak nyusah lah tu ... sure ada hotel kan ... atau to book a taxi (ingat macam kat KLIA tu kan ... senang je booking) to take me to the hotel ... first thing i noticed some bruneians were on the plane ... so saya pun tanya (kalau berani berjalan sendiri jangan malu bertanya) to confirm about the airport hotel ... i always assume airport hotel is the safest ... (dah terbiasa naik keretapi ... setiap stesen ada station hotel kan :)
... the bruneians were surprised and concerned that i was alone ... maksudnya macam unsafe je ... saya ni memang tawakkal saja ... niat nak lawat sahabat yang i missed tu je ... so rasa takut apa semua memang tak ada ... indonesia kan ... negara Islam kan ... macam sedara lagi kan ... in fact arwah datuk (May Allah SWT ampunkan dan rahmati ruhnya) sebelah emak born in what was then called Betawi ... jadi tak ada risau pun ...
pendekkan cerita ... the bruneians kata ikut kami, nanti kami hantar hotel yang selamat ... AlhamduLillah kebetulan mereka tu dari diplomatic service so keluar untuk immigresen check pun ikut lorong diplomatic saja AlhamduLillah di permudahkan Allah SWT ...
dan dengan baik hatinya mereka yang memang sudah ditunggui driver ... hantar lah kehotel di tengah bandar raya ... mereka berlalu and there i was having happy thoughts about this visit ... esok paginya baru called sahabat that i was in jakarta and in the hotel ... terus kena marah sayang lah kan ...
thank you Norlin for a memorable visit ... among others makan di satu restoran ni yang setiap satu dish ada sambal tersendirinya yang sangat nyaman yum yum yum ... this is my memory of indonesia ... the land of sambal :)
~
so bila terjumpa sambal tomat ni baru baru ni ... teringat semula that old bachelor way of life ...
~
mula tadi dari rumah Sham sini ... nampak tomato tuan rumahnya di Fiji Island ... sini ... ni belum nak puree ... but rather sambal tomat (tomato in bahasa indonesia sure semua orang tau kan ... saya je baru tau :) ...
i found this recipe ... Sambal Tomat ...sini ... brought to me by google through this lady ... sini
saya adjust je resepi tu ... for the same amount of cili padi ... lebihh bawang (i prefer bawang besar) ... lebihhhh tomato ... no belacan ... no msg ... gula garaam adjust according to taste ... simpan dalam fridge guna sikit bila nak buat itu ini ...
itu ini define sendiri ye hehe ...
AlhamduLillah such a simple tasty and useful sambal ...
yang ini heirloom tomatoes ...
saje je ... tak de kat hypermarket sini ... image source ... here
yang macam ini (takde tampuk dah) tengah banyak sekarang ... boleh cuba buat sambal tomat :) sambil potong potong nak tumbuk buat sambal ... sambil masuk mulut hehe ...
image source ... here
Assalamualaikum REAL,
ReplyDeleteSama jugak ceritanya dgn bibik Omak sey yg sorang ni. Dia lebih risau kalau harga cili naik dulu dr harga brg2 yg lain sbb dia mmg jenis mkn kalau takda sambal.. TAK SAH.
&&&&.. ironinya.. sambal belacan dr air tgn bibik yg sorang ni mmg "superb". Hatta Sham yg sedikit memilih bila tang bab sambal ni.. blh tabik lantun2 kalau dia yg buat sambal tu.
Bukan memilih apa sgt.. cuma sedikit berhati-hati. Takut asyik ziarah ke En. Tan pulak nanti.
Wa'alaikumussalam wbt Sham ...
Deletebab cili ni our indonesian sisters tu memang terror ... makan berulam cili hijau pun cukup ... although abah selalu tegur sebab saya pun suka berulam cili padi kicap manis ... abah kata long term effect nanti sakit perut ... so sikit sikit je ... but this sambal tomat saya baru discovered dah macam ketagih pula hehe :)