On knowledge sharing and dissemination

... when circulating a working paper for comments, never put on "citations only permitted with the permission of author"

or "no parts of this paper can be used without permission of author". Rather, say "when using parts of this paper please give proper citation and help yourself". Be delighted if someone wants to quote you ... (p.7)

Source: Glaser, B. G. (2006) The roots of grounded theory. The Grounded Theory Review, 5(2/3), 1-10.

Wednesday 20 November 2013

research ... kari sardine hentam keromo Kina ...


Assalamualaikum wbt ...

AlhamduLillah syukur ... gembira sangat ... 
semalam menyusur naik komuter ke sekolah jumpa cikgu 1, cikgu 2 dan a new cikgu who is going to be one of my internal examiners ...
syukur sangat punya cikgu cikgu yang sangat membantu semangat ... yang kadang kadang serabut di tiup ribut ...
we had a lengthy discussion and conversation in a very supportive environment ... 
clarifying issues, glaser and strauss and corbin and charmaz, data issues ... and next steps ...

10 ++ pm sampai rumah semula AlhamduLillah ...
Allahumma kurniakan kami, semua yang kami kasihi dan cikgu cikgu kami kebaikan dunia dan akhirat ... 
ameen Ya Rabb ...



~

ni cerita sardin pula ... 
apa saja yang memudahkan proses masak saya suka ... 
jalan jalan cari "apa ada dalam sup bunjut" nak buat sup ayam nasi ayam istimewa sedap sangat ... jumpa pula Kina's Place ...

baca baca baca entry nya ... ada pula a simple cara masak sardin kari ... yang saya belum pernah cuba ... maka di cuba lah masak kari senang amat sangat ni ... saya guna sardin mackerel yang sederhana je takut pula tidak memenuhi cita rasa karang membazir pula ...
masyaAllah ... hasilnya lazat amat ... terus cakap nak buat one more round with the other can ...
makan dengan nasi sedap ... dengan roti dan capati pun sedappp ...

saya ikut lebih kurang cara Kina lah ...

panas minyak ... add 1 bawang besar dadu halus ... add 3 bawang putih hiris ... goreng layu kekuningan ... add 2 sudu besar kari ikan ... tumis garing berlinang minyak ... add santan pekat sedia beli about 1/2 cup ... add water to thin ... add 2-3 potatoes cubed ... masak kejap nak empuk kan potatoes tu ... add 1 can sardine ... saya suka sardine cap ayam lah apa lagi :) ... add air asam jawa to taste ... and add garam also to taste ... first time i added a bit of sugar ... masak kuah empuk potato ... angkat

second time around ... 
nak lagi cepat sibuk benarlah konon ... rebus half empuk cubed potatoes with a bit of salt in a pot ... then add potatoes dengan air air nya sekali ke dalam kari lepas add santan ...
i used asam keping the second time around ... and this was easier to remove when rasa masam nya dah ikut selera ... and no sugar ... taste greattt as well ... very soothing curry untuk yang tak suka dan tak boleh pedas ... 
yang sedap sangat potato nya tu :)

simple ... no bahan penumis no daun daun ...
terima kasih semua yang share ilmu 
~
Kina's Place ... Here
 Apa ada dalam sup bunjut ... Here
Nasi ayam istimewa yang sedap sangat ... Here
 ~
 image source ... here
 so cuba jangan tak cuba ...

:)


7 comments:

  1. Assalamualaikum REAL,
    Ini mmg lauk versatile..
    Dah pernah cuba gulai ikan sardin.. letak mangga extra sikit.. kasi podeh extra sikit.. pada kami.. mmg wajib SARDIN jatuh dlm brg kawalan.

    P/s;
    Kari tak try lagi but.. indeed & in deep consideration..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam wbt Sham,

      tu lah bila ngadu kat emak tulang dah reput ... mak jawab selamba tu lah suka sangat makan sardin ... ado ko hehe

      biasa masak sardin bersantan cili padi podeh podeh campur potato ke tomato ke belimbing buluh ke - mangga saya belum rasanya - nanti boleh cuba ... but kari ni first time ... memang best ... Sham cuba ye :)

      Delete
  2. salam REAL…..saya peminat tegar sardin juga tapi tak pernah terajin bt kari sardin…..nak try gak la pasni.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam wbt Ros,

      i was surprised myself ... it was very nice ... adjust santan accordingly ... cuba ye :)

      Delete
  3. Assalamualaikum... Wahh!! Siap mention my name lagi... makaseh.. Sorry ye baru berkesempatan melawat blog rakan²...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam wbt,

      terima kasih ziarahnya ... lebih lagi terima kasih berkongsi ilmunya :)

      Delete

Thank you for sharing your thoughts ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...